Friday, March 31, 2006

Det franska undret

Jacques Chiracs överspända tv-framträdande idag gav ytterligare glöd åt en fransk massrörelse som aldrig tycks sluta växa. Den franska presidenten blamerade sig fullständigt när han återupprepade de urvattnade ändringsförslag på CPE som tronarvingen Dominique de Villepin redan hade proponerat den strejkande fackföreningsrörelsen veckorna innan. Då hade facken högaktningsfullt avböjt. Rimligt. Att presidentspektaklet skulle bli en repris av det som bara några dagar tidigare avfärdats som löjeväckande ledde följaktligen till tilltagande irritation bland strejkande löntagare och studenter. Redan innan hade facken gjort klart att om lagen skulle ligga kvar skulle det innebära ett ”styrkeprov” och en provokation som kunde ge upphov till ännu fler protester som skulle komma att fördjupa den sociala och politiska krisen. Chirac tog uppenbarligen inte notis.

Chiracs nygamla ”kompromiss” landade alltså i att CPE ligger fast med två knappa modifikationer. Dels ska den tvååriga provanställningen (som för övrigt är Centerpartiets paradgren) kortas ner till ett år, dels ska en sparkad arbetare få avskedet motiverat.

CPE som Villepin lanserade som ett svar på de franska förortsupproren är en del i ”lagen om lika möjligheter” som är ett förslag som är allt annat än vad namnet antyder. Det innehåller bland annat lärlingssystem för "skoltrötta" 14-åringar, nattarbete för ungdomar utan Ob-tillägg och en mängd direkta och indirekta arbetsrättsliga försämringar.

Medan studentrörelsen driver ett totalt upphävande av ”lagen om lika möjligheter” har fackföreningsrörelsen nöjt sig med kravet om CPEs frånfälle.

Det viktiga nu är dock att strejken fortsätter. Enligt de siffror jag känner till strejkar 69 av Frankrikes 84 universitet, gymnasieskolorna är på stark frammarsch och de franska fackföreningarnas uppslutning har lett till att ett otaligt antal arbetsplatser legat nere. Det franska folket har visat på styrka och uthållighet. Det är ett sundhetstecken.

En generalstrejk beräknas träda i kraft på tisdag.

Ps
När det gäller slödderminister Nicolas Sarkozy har han kommit lindrigt undan. Vad franska dagstidningar erfar trivs han numera bäst tillsammans med sin lekkamrat fotbollsstjärnan Zinédine Zidane som börjat förära populasministern med kläder och drinkar. Andra källor avslöjar dessutom att de ha för vana att turnera runt i franska kolonier och talar inför franska företagsledare. Dom lär ha mycket trevligt. ds

0 Comments:

Post a Comment

<< Home