Monday, April 10, 2006

Vänsterseger förväntas i Peru

Rösterna räknas fortfarande i Peru och det är vänsterkandidaten Ollanta Humala som leder. De två partier som får flest röster kommer delta i en andra valomgång om en månad. Som det ser ut nu kommer det då bli ett val mellan UPPs Ollanta Humala och den nyliberala UNs Lourdes Flores.

Humalas stöd har skjutit i höjden på rekordfart och visar på det missnöje som finns mot den förda politiken. Det är främst bland den fattiga indianbefolkningen som han har sitt starka stöd. Man ser bland ursprungsbefolkning och den sociala rörelsen, offer för nyliberalismen, sin kandidat i Humala.

Humalas politiska rörelse är dock inte gammal. Det ska inte hymlas med att det fortfarande återstår att skapa en politiskt plattform som kan etableras och skapa genomgripande förändringar.

Väljarnas förväntningar på Humala är dock inte svåra att skönja. De kräver att staten omfördelar rikedomarna och erbjuder alla medborgare en fungerande sjukvård och utbildning. Ingenting är mer rimligt att kräva i ett land där en fjärdedel av befolkningen lever fortfarande i vad som kan betraktas som direkt fattigdom, utan skolor, sjukvård, el och rent vatten. Och varannan vuxen peruan hankar sig fram på ströjobb i den informella sektorn.

Trots att Perus ekonomi har växt snabbt de senaste åren har lite sipprat ner till vanligt folk. Enorma kåkstäder breder ut sig i storstädernas utkanter och många lever i skraltiga hus utan el och vatten.

Humala har sagt att han vill stärka statens grepp över gruvorna och gasen, Perus största naturrikedomar. Han är också betydligt mindre inställsam hos de utländska företagen som i dagsläget dränerar den peruanska nationen på resurser. En förutsättning för detta har naturligtvis varit kravet på att riva upp dessa direkt förödande frihandelsavtal med USA som skulle ha slagit ut landets bönder, slagit ut nationella industrier och skapat en kontrollerbar ekonomisk situation.

Den innehållsmässiga agendan är visserligen inte helt klarlagt trots att inriktningen är tydligare än någonsin. Det finns framför allt ett enormt folkligt stöd för en progressiv utveckling i Peru. För att hålla sig underrättad om valresultatet rekommenderas Peru.com.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home