Wednesday, June 21, 2006

Borgarna spelar bort korten igen

Då var man tillbaka i stan igen efter en rejält dammig och omtumlande Hultsfredsfestival. Värmen är fortfarande påtaglig här i Stockholm men det kändes fint med en riktig dusch väl hemma i stan. Hultsfredsfestivalen fullkomligt dominerades av Ung Vänsters fräscha affischer och vårt tält var permanent rågat med sprudlande festivalbesökare. Tyvärr överskuggades dock den totala vänsterdominansen medialt av ett traditionsenligt utspel av Liberala ungdomsförbundet som i vanlig ordning eftersträvade att omdirigera det totala nederlaget på Hultsfred genom meningslösa utspel.

När LO uppmanade ungdomar att ”slå en spik i alliansens politik” såg man sin chans att plocka fram varulvskortet och prata om ”schyssta spelregler” för att slippa prata om en i övrigt illröd Hultsfredsfestival som för LUF måste ha framstått som ogenomtränglig terräng. Genom att dela ut ett fullkomligt bisarrt material med affekterade bilder på folkpartister som smilade i glassig personvalsanda lyckades man dessutom effektivt hålla borta alla friska människor från vidare kontakt med dem.

Den borgerliga strategin har länge nu karaktäriserats av en retorik som förlöjligar politisk kamp. Man förminskar och idiotförklarar människor som organiserar sig för sina rättigheter genom att konsekvent prata om politiskt arbete som en lek om varulvar, spikar på partiledare i LO-tält och därmed likställa det med vilket sällskapsspel som helst. Skådespelet blev rent av patetiskt när Fredrik Malm (LUF) gick ut för att fordra in en ursäkt av Wanja Lundby-Wedin eller när förbundssekreterare Nina Larsson talade om att tilltaget väckt känslor i former av ”chock” och ”våldsanspelningar” i ett pinsamt misslyckat försök göra en höna av en fjäder och vinna politiska poäng.

Folkpartiets ungdomsförbund var det ända borgerliga ungdomsförbund som var representerat på Hultan. Dock utan någon vidare bemanning och utan att förbundsordföranden var på plats. Det är uppenbart att det inte är prioriterat att prata med vanligt folk bland de borgerliga ungdomsförbunden. Vänsterdominansen var ohotad.

Det är tråkigt att svenska tidningar har slutat ifrågasätta den borgerliga alliansens dagordning. Att ständigt ducka för debatten och förflummiga diskursen genom att få den att handla om personliga intriger och privata vendettan har normaliserats. Allt för att fly det politiska innehållet och slippa försvara vidriga borgerliga idéer.

För övrigt var LO:s tält oerhört välbesökt och uppskattat till skillnad från Liberala ungdomsförbundets som gapade tomt mest hela tiden. Om detta skrev dock inte de svenska kvällstidningarna ett ord.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vi vet ju alla att du inte tycker om LUF så värst mycket, men "_ända_ borgerliga ungdomsförbund" ?

10:53 AM  

Post a Comment

<< Home