Sunday, April 16, 2006

Rapport fran sodra Frankrike

Rapport fran Toulouse

Ska forsoka ge en snabb analys av laget just nu: Omedelbart efter landningen i Frankrikes sodra parla Toulouse begav vi oss till ett tjockt strejkmote vid universitetet Mirail ute i Toulouse forort. Strejkmotet var enormt valbesokt med uppat 5- 6000 elever pa grasplatten utanfor fakulteten. I en avskild gigantisk kallarlokal holl lararfacken strejkmote dar diskussion kring fortsatt strejk gick varm. Lararna pa Mirail hade inte sen 1968 bedrivit den har typen av har organiserade strejker dar man skapat strejkkommitteer och gjort gemensam sak med studenterna i en allians mot en avskskyvard hogerpolitik. Det gav verkligen intryck. Dock kom det senare fram att man rostade ner fortsatt strejk vilket var synd.

Jag talade tidigare om att studentrorelsen i uttalade mal har gatt langre an fackforeningarna och helt velat upphava den hart kritiserade "lagen om lika mojligheter". Centralt har bade arbetarfacken och tjanstemannafacken tagit ut segern och firat framgangarna. Samtidigt ar en stor andel av universiteten fortfarande blockerade. Siffran som presenterades pa stormotet var kring 35 universitet. Da bor man komma ihag att manga universitet just nu har pasklov (daribland Paris universitet) och att siffran darfor inte kan bli representativ. I sjalva verket bor man alltsa rakna med manga fler blockerade universitet. I de fortsatta demonstrationerna i Toulouse mot regeringsforslagen har dock aven CGT lokalt deltagit.

Antistrejkgrupperingarna hade forsokt mobilisera till motet med forhoppningen om att framgangarna skulle fa folk att rosta mot en fortsatt strejk. Dels var det direkt fascistiska grupperingar dels regeringstrogna som talade sig varma for att sluta blockera universitetet. Man utger sig dock aldrig for att tillhora antistrejkgrupperingarna och anvander garna snallargument som att framgangen med CPE bor ses som ett avslut. Efter 6 timmars hetsig diskussion lyckades dock strejkkommitteen overtyga eleverna om en fortsatt blockad och vann omrostningen med bred marginal.

Generellt har en viss polemik uppstatt mellan elever som ar for respektive emot strejken. Starka kanslor har pa vissa orter givit upphov till brak och i Montpellier har det blivit riktigt valdsamt. I Toulouse gick det dock lugnt till och man umgas sa att saga fortfarande med varandra trots meningsskiljeaktigheter.

Logiken ar egentligen enkel. Det ligger fortfarande lagar och lagforslag som kraftigt kommer forsamra lontagarna rattigheter pa jobbet och i grunden rubba maktforhallandena pa arbetsplatsen. Dels ar det forslagen inom ramen for "lagen om lika mojligheter", dels ar det den lag (heter CNE) som redan tratt i kraft som innehallsmassigt paminner en hel del om CPE men som bara far tillampas i foretag med under 20 anstallda. Darfor maste strejken fortga.

Jag kommer fortsatta rapportera harifran om tekniken tillater. Nu maste jag springa.

2 Comments:

Blogger Anna Herdy said...

Jävligt kul med rapporter från barrikaderna.

8:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Vilka jävla barrikader. Det var från ett strejkmöte.

10:35 AM  

Post a Comment

<< Home